Leden in de schijnwerpers: Jantje Hofsteenge

We zijn benieuwd naar onze leden. Wie zijn ze? En hoe denken we zover de energietransitie? Dit keer staat Jantje Hofsteenge in de schijnwerpers. Ze is lid vanaf het begin en woont in Overasselt.

Vrouw in de techniek

Jantjes roots liggen in Groningen. Ze studeerde af aan de HTS textiel (technisch-commercieel) in Enschede. Ze had ook gedacht aan de Hogere Hotelschool, “maar dat was in die tijd alleen voor jongens”. Daar liep ze in haar leven vaker tegenaan. De HTS was bedoeld om te gaan werken in de textiel(industrie) Na het behalen van haar diploma lukte het niet om als vrouw een plek in de textielwereld te vinden. Haar eerste baan was bij Hendrix Fabrieken in Boxmeer en daarna bij een projectontwikkelaar, die o.a. zorgde voor een evenwichtig winkelbestand in nieuwe/nieuw te bouwen  winkelcentra, zoals in de Nijmeegse Molenpoortpassage. Contacten met gemeentelijke instellingen verliepen heel moeizaam en dat frustreerde haar. Er werd alleen gepraat met en tussen mannen. Lang werkte Jantje voor de Katholieke Universiteit Nijmegen, eerst voor het College van Bestuur, daarna voor de VSNU en weer later organiseerde ze grote voorlichtingsactiviteiten en had ze veel contact met schooldecanen, vwo’ers en met studenten.

Flinke aanpassingen aan woning

Jantjes man is tien jaar geleden overleden. Nu woont ze alleen in een groot huis uit de jaren ‘70. Energietransitie heeft haar belangstelling. Ze wil graag van het gas af, maar daarvoor moet ze flink investeren. Samen met een energieadviseur kiest ze de maatregelen. Veel is al geïsoleerd. Isolatie van het dak zou mooi zijn, maar is bij dit huis te kostbaar. Een warmtepomp voor het luchtverwarmingssysteem en extra zonnepanelen zijn besteld. Meer aanpassingen en voorbereidingen voor elektrisch rijden, een zonneboiler en een thuisbatterij zitten in de planning. Met de verduurzaming van haar huis is ze dus al een eind op weg. Jantje: “Ik heb het geld er voor over. Er moet wat gebeuren. We moeten aan het milieu denken”. Jantje rijdt vrij geregeld met haar auto naar een vakantiehuis in Frankrijk. “Daar zijn geen laadpalen. Daarom is de elektrische auto er nog niet. Maar dat kan de volgende stap zijn.”

“We moeten stappen terugzetten”

Jantje vindt dat in de energietransitie sturing en beleid te vaak ontbreekt. De overheid heeft onvoldoende kennis. “Iedereen doet maar wat. Ik denk dat er veel kennis bij de energiecoöperaties zit, maar misschien beconcurreren die elkaar wel. We moeten het milieu echt minder belasten en stappen terug zetten. Maar dat is moeilijk. Mensen in armere landen hebben nog geen materiële rijkdom gekend en willen ook welvaart. Ik ben ervan overtuigd dat er wel veel mensen zijn die iets willen doen, maar ze weten niet goed wat. Ik probeer zelf bij te dragen door zoveel mogelijk met de fiets en het OV te gaan.”

Nauw betrokken

Jantje is als vrijwilliger nauw betrokken bij een aantal maatschappelijke initiatieven. Zo is ze actief voor de Stichting Jacques van Mourik in Mook, Samen aan Tafel/de Zonnebloem en Okee (Kook-eet initiatief in Overasselt). Meer doen voor de ECH zit er dan ook niet in, al volgt ze onze coöperatie op de voet.

Tip

Jantje heeft nog een verbeterpunt voor ECH: sommige dingen zijn ingewikkeld zoals alle begrippen als GroenLeven, Wiek II etc. Daar kan meer overzicht in worden gegeven.