Over ons


Energiecoöperatie Heumen wil lokale duurzame energie realiseren voor en door inwoners van gemeente Heumen. Dit doen we in samenwerking met de gemeente, projectontwikkelaars(s) en andere partijen. We willen een zo groot mogelijk draagvlak van omwonenden en inwoners. Op deze manier dragen we bij aan een energieneutrale gemeente in 2050. Inwoners van Heumen hebben de energiecoöperatie opgericht in 2019.

Zeggenschap

Energiecoöperatie Heumen wil zeggenschap in toekomstige energieprojecten, bijvoorbeeld door deels eigenaar te worden. Burgers krijgen via de coöperatie de kans om te investeren en zo samen eigen vermogen bij elkaar te leggen. Uitgangspunt daarbij is dat gedeeld eigenaarschap verder gaat dan alleen financieel voordeel. Het doel is uiteindelijk het delen van verantwoordelijkheid door samen met andere betrokken partijen een inhoudelijke bijdrage te leveren en oplossingen te zoeken. De coöperatie wil zo een stempel drukken op de eigen leefomgeving. De komende tijd werkt de coöperatie de voorwaarden voor participatie verder uit.

Kansen voor zon, wind en water in Heumen

De coöperatie pint zich niet vast op één project of één vorm van duurzame energie, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar mogelijkheden van waterkracht of opslag van energie. De komende tijd gaat de meeste aandacht uit naar Zonnepark Teersche Sluispolder, waaraan de coöperatie werkt samen met ontwikkelaars GroenLeven en Enovos. De coöperatie laat zich bijstaan door Wiek-II, die duurzame energieprojecten ontwikkelt, waarbij inwoners nauw betrokken zijn. Wiek-II realiseerde, samen met coöperatie Windpower Nijmegen (WPN), al Windpark Nijmegen-Betuwe.

Ons bestuur

Paul Romijn, penningmeester
Piet van Casteren, secretaris
Martien Arts, bestuurslid

Niet op de foto Petry van Kempen

(Foto’s: Marcel Krijgsman).

Blijf op de hoogte of word lid

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Energiecoöperatie Heumen, zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Meedoen? Meld je dan aan als lid. Wil je meteen een steentje bijdragen? Word vrijwilliger bij Energiecoöperatie Heumen, samen zorgen we voor een duurzaam Heumen.