Op bezoek bij Zonnepark Bomhofsplas

Energiecoöperatie Heumen werkt samen met projectontwikkelaar GroenLeven aan de ontwikkeling van Zonnepark de Teersche Sluispolder langs de A73 in Heumen. In 2020 realiseerde GroenLeven, met coöperatie Blauwvinger Energie in Zwolle al Zonnepark Bomhofsplas. Samen met Wiek-II en GroenLeven bezochten we op 24 september het nieuwe Zwolse zonnepark. Coöperatie-lid Frans Lenting doet verslag.

Drijvend zonnepark Bomhofsplas wekt energie op sinds 2020. Het is op drijvers gebouwd en ligt in een zandafgraving ten noorden van Zwolle langs de A28. Wij zijn met open armen ontvangen door bestuursleden van coöperatie Blauwvinger Energie. Met een bootje zijn we van de wal naar het drijvende veld gevaren en overgestapt op het zonneproject.

Alle panelen in het project zijn te voet bereikbaar via aangebrachte roosters. Dit is noodzakelijk, ook in verband met onderhoud. Als je alle looppaden heen en weer afloopt, heb je zo’n 35 km afgelegd. Heel indrukwekkend om te zien. Het veld is 18 ha groot en het maximaal geleverd vermogen is 17,4 MW. Het zonnepark levert genoeg elektrische energie voor ruim 7000 huishoudens.

De panelen liggen minstens 30 meter vrij van de oevers, die zo hun natuurwaarde behouden. Tot op heden zijn geen negatieve effecten waargenomen op de waterkwaliteit en biodiversiteit. Het park produceert elektriciteit naar verwachting en heeft de storm in het voorjaar 2021 zonder een centje pijn doorstaan.

De vogels lijken ook geen enkele hekel te hebben aan dit drijvende veld. De panelen aan de randen worden drukbezocht door vogels, duidelijk af te lezen aan de hoeveelheid uitwerpselen. De buitenste rijen panelen moeten dan ook af en toe goed schoongemaakt worden.

Terug aan wal zijn we bijgepraat over het reilen en zeilen van dit zonnepark. Binnenkort gaan we nog een keer op bezoek naar deze coöperatie voor het uitwisselen van nog meer kennis en ervaring. We willen zoveel mogelijk leren van coöperaties die op ons voorlopen.